15.8.09

Pastiepies. Ieelpo. Aiziet!


Kritiski izvērtē savu dzīvesveidu! Vai tas ir pietiekami aktīvs? Vai nav pienācis brīdis, kad jāpilda sev dotais solījums un jāsāk vairāk kustēties? Lūk, kas tev jāzina, ja tam beidzot esi nobriedis!

Organismu sākot pieradināt pie slodzes ievēro dažus treniņa pamatlikumus:

• Organismu pie slodzes pieradini pakāpeniski. Sāc kaut vai ar 10 minūtēm dienā, pamazām treniņa garumu palielinot līdz 50 minūtēm.
• Obligāta treniņa sastāvdaļa ir iesildīšanās un pēc slodzes – atsildīšanās. Veic dažādus stiepšanās vingrojumus.
• Lai būtu drošs, ka ar paša izveidoto treniņa programmu sava organisma veselībai nenodarīsi pāri, ieteicams vismaz reizi konsultēties ar profesionālu fitnesa treneri. Viņš tev izstāstīs, kā pareizi vingrot, ņemot vērā tava organisma īpatnības.
• Lai sasniegtu vēlamo rezultātu, kritiski izvērtē savu ikdienas ēdienkarti. Kalorijām un nepiesātinātajiem taukiem bagātos produktus ieteicams no ēdienkartes izskaust, tāpat kā pusfabrikātus.
• Ja pēc fiziskās slodzes jūti izsalkumu, izvērtē, cik veselīga un sabalansēta ir tava ēdienkarte. Ieplāno ogļhidrātiem bagātas brokastis (tad ilgāk nejutīsi izsalkumu), bagātīgas pusdienas; ja vēlies – arī nelielu launagu. Galvenais, lai vakariņas būtu minimālas.
• Rūpējoties par savu veselību un ķermeņa aprisēm, ievēro vienkāršu likumu – 1000 soļu pēc vakariņām! Pārbaudi savu izturību! Lai būtu vieglāk saprast, cik pakāpeniski sevi pieradināt pie slodzes, velti 10 minūtes laika sirds un asinsvadu sistēmas sagatavotībai. Trīs minūtes ar vidēju ātrumu 30 pakāpieni minūtē (divās sekundēs viens) kāpelē augšā un lejā pa aptuveni 40 centimetrus augstām kāpnēm (der arī stabils soliņš). Tad 15 sekundes skaiti pulsu un rezultātu pareizini ar 4. Ja rezultāts ir 167 vai vairāk, organisms slodzei jāpieradina ļoti pakāpeniski. Ja rezultāts ir no 141 līdz 166, sāc ar mēreniem slodzes vingrojumiem, bet slodzi drīz vari palielināt, ja iekšējā sajūta saka, ka tas nav par grūtu. Ja rezultāts ir 140 vai mazāk, organisms pie slodzes ir pieradis. Tā turpināt! Kā pieradināt sevi vingrot? Vasara, kad vari doties ārā un izvēlēties tieši to sporta vai atpūtas veidu, kurš pašai vislabāk patīk, ir ļoti piemērots gadalaiks, lai organismu sāktu pieradināt pie slodzes. Atceries – pat 10–15 minūtes aktivitāšu uzlabo pašsajūtu, paātrina vielmaiņu un asinsriti, kā arī vairo tavu enerģiju.
Ievēro!
Tievēšanas process sākas, ja aktīvi vingro vismaz 50 minūtes 2–3 reizes nedēļā
Visvienkāršāk sevi pie slodzes ir pieradināt, izvēloties tieši tās nodarbes, kuras vislabāk patīk. Piemēram, peldēšana – tā noteikti vairos pozitīvās emocijas, bet vienlaikus liks strādāt visām muskuļu grupām. Aktīvos sporta veidus vari izvēlēties, arī domājot par to, kuras ķermeņa daļas sevī vēlies uzlabot. Riteņbraukšana palīdz cīņā ar celulītu un ļenganu pēcpusi (līdzīgu efektu sniedz arī skrituļošana), bet kaitošana sevišķu slodzi radīs tavām rokām (nedaudz mazāka slodze tavām rokām būs, izvēloties nūjošanu). Ja gribi nostiprināt savu vēderpresi, tad veic šo ķermeņa daļu nostiprinošus vingrojumus.


tapis ar kasjauns.lv

No comments:

Post a Comment