30.8.09

Sporta piramīda


Sportiskā ģeometrija

Amerikāņiem patīk ģeometrija. Viņu radītā uztura piramīda pazīstama jau sen un plakātu veidā atrodas pie daudzu valstu diētas ārstu sienām. Tagad ASV fitnesa eksperti radījuši fizisko aktivitāšu piramīdu. Vizuāli tā parāda, cik fizisko aktivitāšu ikdienā nepieciešams, lai būtu vesels, mundrs vai zaudētu svaru. Ziņu aģentūra Reuters ironizē, ka attēls runā tūkstoš vārdiem un varbūt palīdzēs amerikāņiem šķirties no pāris mārciņām. Arī eiropiešiem fizisko aktivitāšu trūkums jau sen ir ikdienas sabiedrotais.

5 stundas svara zaudēšanai

Piramīdas pamatā ir ikdienas aktivitātes, piemēram, riteņbraukšana, darbs dārzā, pastaigas, mājas darbi. Nākamais līmenis ir aerobās nodarbības: skriešana, peldēšana, teniss u.c. Trešajā līmenī ir izturības un lokanības treniņš. Misūri universitātes diētas ārste Robina Gammona uzskata, ka fizisko aktivitāšu piramīdu var izmantot kā vizuālu atgādinājumu par sporta nepieciešamību. Turklāt tas vēlreiz atgādinās cilvēkiem, ka jāsporto ir daudz, ar pastaigām vien nepietiek, lai zaudētu svaru. Jāsaprot, ka vērā ņemami rezultāti sasniedzami ar pamatīgu ieguldīto darbu, īpaši, ja liekie kilogrami jau izveidojuši pamatīgu tauku ģimenes saietu uz jūsu vēdera un gurniem.

Ko saka eksperti

Piramīda radīta Misūri universitātē, iedvesmojoties no 1992.gadā ASV Lauksaimniecības departamenta radītās uztura piramīdas. Lai gan fizisko aktivitāšu piramīda radīta universitātes profesoru prātos, tā izmantoja 2008.gada ieteikumus par ikdienas aktivitātēm, ko izdeva ASV Veselības un Cilvēkresursu departaments. Ko tas iesaka? Pieaugušajiem svara uzturēšanai ikdienā jāveltī 150 minūtes vidējas intensitātes aerobajām nodarbībām un 75 minūtes aktīvai sportošanai. Ja vēlaties notievēt, ASV veselības eksperti iesaka piecas stundas vidējas intensitātes aerobo nodarbību nedēļā vai divarpus stundas augstas intensitātes treniņu. Fizisko aktivitāšu piramīda savukārt iesaka veidus, kā šos iespaidīgos skaitļus realizēt dzīvē.

"Labākais, ko piramīda parāda, - ja vēlies dzīvot veselīgi un kvalitatīvi, jābūt kustībā!" saka kluba Veselības fabrika sporta direktors Kaspars Ozoliņš. Viņš piekrīt ASV veselības ekspertiem, ka 150 minūtes vidējas intensitātes vai 75 minūtes augstas intensitātes treniņam nedēļā ir minimums tiem, kam nav problēmu ar lieko svaru un nav arī pretenziju pret savu ķermeni. "Ja ir vēlme attīstīt vai veidot ķermeni, treniņu būs vairāk. Tauku dedzināšanai piecas stundas vidējā intensitātē vai divarpus stundas augstā intensitātē neatbalstu, jo augstas intensitātes slodze nebūs labākais tauku dedzināšanas līdzeklis, drīzāk mērena, vidējas intensitātes slodze. Tas arī ir klupšanas akmens pie mums Latvijā - fitnesa klubu apmeklētāji sesijveidā ķeras pie vingrošanas, gatavojoties vasaras sezonai. Šie cilvēki, protams, izvēlas augstākās intensitātes slodzes treniņus un arī ātri atmet ar roku, jo plāns neizdodas. Otra galējība - es viņus nosauktu par Kalanētikas-Pilates-Jogas cilvēkiem, kas vienreiz pamēģinājuši un tikai tos arī apmeklē. Pilates trīs reizes nedēļā - tas nav tas daudzpusīgākais treniņplāns." No visa vajagot nedaudz - zemu, vidēju, augstu intensitāti. Trenētam cilvēkam pilates būs zema vai vidēja intensitāte. Tādam, kas 10 gadus neko nedarījis, - augsta. Tad jāsāk ar soļošanu pa parku.

Savukārt Ņujorkas Medicīnas skolas profesors Kenets Makulohs uzskata: "Cilvēki, kas regulāri trenējas, ir fizioloģiski jaunāki par vienaudžiem, tāpēc es pacientiem neatkarīgi no viņu sūdzībām saku - vingrojumi - tas ir jaunības eliksīrs!"

tapis diena.lv

No comments:

Post a Comment